Хубавото на историята е, че е успяла да акумулира опита на

...
Хубавото на историята е, че е успяла да акумулира опита на
Коментари Харесай

Жителите на Сан Франциско протестираха срещу носенето на маски, преди цял век

Хубавото на историята е, че е съумяла да акумулира опита на предходните генерации в нов тип архиви – книги. И откакто човечеството не се сблъсква за първи път с пандемия, можем умерено да обърнем внимание на опита от предишния век. Датата е 25 януари 1919 година, а мястото е Сан Фрациско, където повече от 2000 души излизат на митинг, с цел да изразят отрицателното си мнение против носенето на маски.

Испанският грип – на практика китайски – върлува в града и доста скоро след прекосяването на първата вълна и охлабването на ограниченията, жителите за следващ път са принудени да носят маски и да лимитират своите обществени контакти. Тълпата обаче не е изключително съгласна, изключително с носенето на маски. Налагането на този медицински инструмент идва някъде през есента на 1918 година и продължава до началото на идната година. 1/3 от международното население е към този момент инфектирано и още първоначално умират сред 50 и 100 милиона души.

Пандемията в Съединени американски щати потегля през август от Бостън и бързо съумява да се популяризира до съвсем всяка точка на страната. Сан Франциско, като доста други градове се надява да построи имунитет, преди да се наложат по тежките ограничения. В средата на октомври, градът към този момент е залят с заболели и незабавно управниците стартират да постановат ограничения за запазване на общественото здраве. Разбира се, отбраната обаче не подхожда на мнозина, въпреки всичко преди близо 20 години градът е още веднъж изолиран поради чума, която потегля от китайския квартал, затова тези ограничения са познати на мнозина и на финала идва времето за митинги.

И въпреки ограниченията да са за положително, мнозина към този момент не желаят да ги съблюдават, а още по-забавното е, че към век по-късно, жителите ще повторят за следващ път опита си да обяснят, че няма да стоят по домовете си и са подготвени да рискуват, изключително откакто ограниченията за обществена отдалеченост се удължиха до 26 май. И тогава, както и в този момент, главната цел на протестиращите е да осъди напълно ограниченията на опазването на здравето и да потвърди, че няма да търпи повече сходни ограничавания.

Първият инфектиран от испански грип е открит на 24 септември 1918 година и както доста други градове, ограниченията стартират да се постановат относително постепенно. Макар и на другия завършек на страната да се приказва за ужасяващи резултати и хиляди затворени под карантина, Сан Франциско към момента не се тревожи. Първата Световна война още не е завършила и мнозина се пробват да поддържат армията, като не престават да работят за военната промишленост.

Жителите по този начин и не съумяват да изградят мечтания имунитет и до края на октомври стартират да се постановат ограничавания, като на 25 октомври маските стават наложителни. В началото всички са съгласни да ги носят, въпреки всичко ще спасят доста животи и ще оказват помощ на обществото да продължи да извършва своя дълг. Вестниците настояват, че ще бъде извънредно неучтиво за един човек да се показа без маска на улицата. И преди законът да влезе в действие, 4-ма от 5-ма към този момент са носили маски. Както постоянно, ентусиазмът е извънредно къс.

Много скоро разнообразни спекулации съумяват да накарат жителите да ги отстранен и да се движат без тях, а в отговор на това, полицията стартира да раздава санкции – 5 и 10 $, а за малко има и престой в пандиза. На една хотелиерска инспекция, повече от 400 души без маски са задържани. До края на октомври към този момент има 20 000 заболели и към 1000 умрели. Строгите ограничения обаче стартират да дават резултат. В началото на ноември заболелите са доста по-малко и в отговор на това, Сан Франциско още веднъж подвига възбраната за карантина и разрешава свободния метод за предвижване.

 gettyimages-515426364-594x594

Мнозина посрещат новината като една нова независимост и бързо се струпват в театрите, спортните арени и други известни места. За страдание, маските остават наложителни, само че мнозина пропущат тази подрбоност. Освен това вестниците снимат кмета и водача на здравната организация без маски, затова престижът на този инструмент към този момент е загубен. Кратката наслада завършва на 7 декември, когато здравните служащи още веднъж желаят да се върне маската, тъй като епидемията за следващ път бележи сериозен риск. Надеждата на мнозина е, че по този метод ще се избегне завръщането на епидемията, само че ограниченията са закъслени.

Повече от 90% от жителите в града отхвърлят да сложат маски. Стотици употребяват медиите с цел да създадат нови обществени диспути и на 19 декември молбата е отхвърлена. Животът без маски ще продължи още цели 3 седмици. През януари, статистиката стартира да доставя предстоящите резултати, още 600 нови случая и всички те в един ден – 10 януари. Най-накрая излиза наяве, че сходни решения не би трябвало и не трябва да бъдат дебатирани от публиката, а остават в ръцете на медицината. И по този начин на 17 януари всички излизат на нов митинг и отхвърлят да бъдат част от фиаското.

За следващ път опцията да се върне този детайл на сигурност пропада, а управляващите към този момент нямат късмет да задържат хората в домовете си, затова това предложение даже не се прави. До края на епидемията, повече от 45 000 души в града са инфектирани и към 3000 души умират, освен това на цели две талази. Статистиката на университета в Мичиган преглежда тактиката на огромните американски градове и бързо открива, че там, където карантината влиза от доста рано и обществената отдалеченост се провежда, смъртните случаи са относително по-ниски.

И въпреки и маските да не избавят животи, повторното събиране същата година е помогнало за разпространението на заболяването. Следователно остава един забавен миг в цялата история, който слага на карта всички ограничения и регулации. Практически бързото намаляване на ограниченията може да сътвори нови въпроси и да сложи още веднъж човешкият живот под риск, както се следи в страни като Китай. Разхлабването на ограниченията, както към този момент се е случвало доста пъти, стартира да се случва поетапно и води до нови провокации и несъмнено, повторна вълна със инфектирани.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР